در زمانی که کالاها نتوانند در یک کشور تولید شوند باید از کشورهای دیگر تامین گردند، از این صادرات و واردات شکل میگیرد که مهم ترین بخش اقتصادی کشورها و رفع نیازات جامعه به حساب میآید. در ادامه بعد از واردات و صادرات کالاها در گمرک قرار میگیرند اداره گمرک کالاها را از ابتدا تا زمان ترخیص با ارائه بیجک گمرکی و تحویل به صاحب خود نگه میدارد. همچنین در مواقعی که کالا به اداره گمرک وارد شده است ماموران از محتوی آن بی اطلاع هستند و باید آن را بررسی کنند و از طرفی دیگر صاحب کالا موظف است اظهارنامه به اداره گمرک ارائه کند و آن ها را از محموله و نوع آن آگاه سازد. اظهارنامه گمرکی به عنوان شناسنامه کالا شناخته میشود که طبق ماده 59 قانون گمرکات، گمرک بدون وجود آن به کالا اجازه ورود و خروج نمیدهد. برای آگاهی از شرایط اظهارنامه با آربی همراه باشید.
اظهارنامه گمرکی چیست؟
اظهارنامه به عنوان یک تعهد حقوقی یا سند کتبی شناخته میشود که مسئولیت آن کاملا با صاحب کالا میباشد و ارائه آن به جز در مواقعی که واردات غیرتجاری باشد ضروری است. واردات غیر تجاری به این معناست که مسافران میتوانند به صورت شفاهی مشخصات کالا را اطلاع دهند. برخی از کالاها مانند محصولات کشاورزی و غذایی که دارای تاریخ انقضا میباشند شرایط خاصی دارند که باید به آن رسیدگی شود. اگر صاحب کالا در زمان تحویل کالا حضور نداشته باشد و فرد دیگری به جای آن حاضر گردد باید به عنوان نماینده با برگه وکالت خود را معرفی کند. برای دریافت مشاوره رایگان راجع به تشریفات گمرکی و فرایندها تنها کافی است با آربی تماس بگیرید.
اظهار کردن کالا به چه معناست؟
مشخصاتی مانند ارزش کالا، ماهیت کالا (مطابقت اظهارنامه با محموله)، تعداد آنها، حجم و وزن کالاها و مواردی که گمرک باید در جریان قرار گیرد که کالا از چه نوعی میباشد، همه در بخش اظهارکردن کالا قرار میگیرند.
موارد مهم ذکر شده در اظهارنامه
- مشخصات گمرک و زمان ثبت کالا
- اظهارنامه مربوط به صادرات و واردات است.
- شرکتی که کالا را وارد کرده است.
- کشور مبدا و مقصد کالا
- نحوه حمل کالا
- تعداد کالا
- وزن کالا
- ارزش کالا
چه مجوزاتی برای اظهار کالا نیاز است؟
- کپی کارت بازرگانی معتبر
- بارنامه
- ترخیصیه
- گواهی مبدا
- فاکتور یا سیاهه خرید
- بیمه نامه
- پروانه بهره برداری
- مجوزهای لازم از جمله گواهی بهداشت، استاندارد، انرژی اتمی، قرنطینه نباتی
- وکالتنامه رسمی
- اعلامیه تامین ارز
- پیش فاکتور
- مجوز ثبت سفارش
- لیست عدل بندی
- پروانه صادراتی
مراحل تکمیل اظهارنامه گمرکی
1. در ابتدا باید تمامی اطلاعات مربوط و لازم در فرم وارد گردد که این اطلاعات شامل مشخصات کالا، شرکت وارد کننده کالا، ارزش و هزینه کالا میباشد.
2. در ادامه باید به این موضوع توجه داشته باشید که از سال 92 اسناد ضمیمه تنها در صورتی قابل قبول بودند که تمامی اطلاعات مربوطه آن ها با فرمت های استاندارد نوشته شده باشد.
3. پس از این که اظهارنامه در دو نسخه با درج امضا و تاریخ همراه با مجوزات و اسناد لازم تکمیل شد باید به اداره گمرک تحویل داده شود. این فرم توسط یک شخص متخصص ارزیابی میشود و بعد از بررسی موارد درج شده تایید آن را اطلاع میدهد.
4. باید بدانید که هر کالایی دارای یک تعرفه گمرکی میباشد که شامل مالیاتی است که دولت ها به عنوان حمایت از کالای وارداتی دریافت میکنند. از طرفی دیگر اگر کالا تجاری نباشد مسافران با ارائه پته گمرکی میتوانند آن را خیلی سریع تر ترخیص کنند.
5. نمانکلاتور کاتالوگی است که دارای تمامی حقوق و عوارض گمرکی و میزان مالیات برای کالاهای مختلف به صورت قانونمند و یکپارچه است.
6. چنانچه بخشی از اظهارنامه دارای مغایرت باشد صاحب کالا جریمه میشود. همچنین اگر صاحب کالا تعرفه کالایی دیگر را که ارزش کمتری دارد بپردازد و باز هم متفاوت باشند جریمه میگردد.
7. بعد از بررسی اگر تمامی موارد صحیح باشند کارشناس آن را امضا کرده به رئیس بخش ارزیابی تحویل میدهد. این شخص وظیفه دارد بعد از بررسی دوباره در صورت صحت کامل آن را امضا و برای واحد صندوق ارسال کند.
8. فرد صندوق دار مبلغ پرداختی را با مبالغ موجود در سایت تطبیق میدهد و اگر مطابقت داشتند پروانه گمرکی را صادر میکند و به صاحب کالا تحویل میدهد.
سوالات متداول
1. اظهارنامه گمرکی توسط چه افرادی به گمرک ارائه میشود؟
این اظهارنامه تنها توسط صاحب کالا یا فردی که به عنوان نماینده از سمت او به گمرک مراجعه میکند باید ارائه گردد.
2. آیا میشود شخص دیگری برای اظهارکالا به گمرک مراجعه کند؟
تنها نماینده صاحب کالا با داشتن برگه وکالت از سمت او مجاز به این کار است.
3. تکمیل اظهارنامه گمرکی توسط چه اشخاصی انجام میگیرد؟
صاحب کالا، نماینده قانونی صاحب کالا، دلال گمرک
سخن پایانی
همانطور که گفته شد باید بدانید اظهارنامه کالا به عنوان یک شناسنامه عمل میکند که نمایانگر محتویات محموله میباشد. از این رو برای صادرات و واردات یک کالا وجود این برگه ضروری است. از طرفی دیگر برای ترخیص کالا از گمرک باید نسبت به شرایط و قوانین آن آگاهی کامل داشته باشید در غیر این صورت با وجود پیچیدگی های موجود دچار ضرر و زیان و اتلاف وقت طولانی میشوید. گروه تجاری آربی با داشتن ترخیص کاران ماهر میتواند زمان ترخیص کالای شما را به حداقل رساند و هزینه ها را تا حد امکان کاهش دهد.