همواره در هر مکان و زمانی اگر طبق شرایط موجود رفتار نشود تخلفی صورت گرفته است. برای مثال تصور کنید که در گمرک اگر فرایندی را ندانسته انجام دهید ممکن است برخلاف قوانین باشد و یک نوع تخلف گمرکی محسوب گردد. تخلفات گمرکی اغلب براساس ناآگاهی پیش میآید که ضرر و زیان مالی و پیچیدگی های بسیاری را برای فرد ایجاد میکند. به همین خاطر قبل از انجام هر عملی باید نسبت به آن شناخت کافی داشته باشیم تا دچار جریمه های هنگفت و اضافی نشویم. حال برای اطلاع از قوانین به روز چه باید کرد؟ برای ادامه مطالب با آربی همراه باشید تا با کمک آن بتوانید از جریمه ها دور بمانید.
تخلف گمرکی چیست؟
گمرکات کشور محلی برای ورود و خروج کالاها هستند و در این بین امکان وقوع تخلف و تقلب بسیار زیاد است همچنین گاهی اوقات سواستفاده در اقدامات اداری و اجرایی پیش میآید که به آن عملیات فراکیفری و غیرکیفری میگویند. مالیات و اخذ حقوق گمرکی راهی بر درآمد کشور و دولت است و وجود قوانین مانع تخلفات میشود. گمرک به عنوان یک سازمان دولتی شناخته میشود که موظف است قوانین را اجرا و عوارض های ورودی و خروجی را از تاجران دریافت کند. مالیات حقوق گمرکی به صورت غیر مستقیم است. تخلفات گمرکی به دو دسته عام و خاص طبقه بندی میشوند. که در ادامه به شرح آن میپردازیم:
انواع تخلفات گمرکی
1. تخلفات گمرکی عام:
گمرک دارای قوانینی است که به صورت پایه و عمومی تعیین میگردند و دارای توصیفی غیرمالی است. برخی از این حقوق گمرکی اعم از بررسی اظهارنامه و بارنامه، بازرسی و وزن کردن کالاهای وارداتی و صادراتی، تامین و اخذ تعرفه گمرکی که تخلف در هر یک جریمه خاص خود را در پی دارد.
۲. تخلفات گمرکی خاص:
این مورد بر روی وصف مالی و مالیات غیرمستقیم تمرکز دارد. این عمل چه به صورت سهوی باشد و چه عمدی باعث ضرر کشور و دولت میگردد.
- کالای قاچاق: کالاها در زمان ورود بررسی میشوند از سه بحث مشروط، ممنوع و مجاز تحلیل میگردند چنانچه این اتفاق شناسایی گردد از تخلفات گمرکی شمرده میشود.
- تخلف انتظامی: این موضوع درباره نقض مقررات آیین نامه میباشد. اگر کالاهایی که در اظهارنامه ذکر شده اند برخلاف ماهیت آن ها باشد ولی باعث ضرر دولت نشوند با اجازه کتبی و اخذ جریمه انتظامی میتوانند برای ادامه مسیر و ترخیص اقدام کنند.
- عدم اظهار: وجود کالای اظهار نشده ضمن کالای اظهار شده، در مواردی که کالای اظهار نشده از نوع مجاز بوده و مأخذ حقوق گمرکی و سود بازرگانی (حقوق ورودی) و عوارض آن کمتر از مأخذ حقوق گمرکی و سد بازرگانی و عوارض کالای اظهار شده باشد.
- اقدام عملی: کالایی که بخشوده شده و اجازه خروج دارد، تسلیم اظهار نامه، خواه عمل در حین خروج از گمرک یا بعد از خروج از گمرک کشف شود؛ از نوع تخلفات گمرکی ناشی از نقض قانون امور گمرکی یا اقدام عملی محسوب می گردد.
- تخلف گمرکی متضمن زیان مالی و دولت: در ابتدا کالاهایی که سود گمرکی و حقوق گمرکی آن ها و حتی عوارض تعیین شده براساس ارزش آن باشد براساس ماده 10 و 11 قانون امور گمرکی اگر ارزش کالا در اظهارنامه کمتر از ارزش گمرکی مقرر باشد باید ما به تفاوت آن به عنوان جریمه حدود ده درصد تا یک برابر آن پرداخت گردد. مورد بعدی که باید به آن توجه کرد این است که هرگاه نام کشور صادرکننده یا مبدا برخلاف واقعیت آن معرفی شود و این موضوع باعث زیان دولت گردد علاوه بر جریمه باید ده درصد تا یک برابر به تشخیص رئیس گمرک پرداخت گردد.
- اشتباه گمرکی: اگر شخص اظهارکننده نام بسته، کارتن، صندوق و تعداد آن ها را اشتباهی ذکر کند یا در شماره ها و علامت ها اختلافی باشد و بعد از بررسی ها مشخص گردد که سوء نیتی در کار نبوده و اشتباه سهوی انجام شده موضوع یک اشتباه گمرکی تلقی میگردد و دستور رفع اختلاف صادر میگردد.
بیشتر بدانید: ” اظهارنامه گمرکی چیست و چه اهمیتی دارد؟ “
دلایل اهمیت مقررات گمرکی
وجود گمرک یکی از مهم ترین بخش ها برای تعیین و اجرای قوانین گمرکی است در ادامه باید بدانید یکی از مهم ترین نهادها برای نظارت بر صادرات و واردات کشور گمرک جمهوری اسلامی است که برای کمک به کنترل واردات و صادرات تاسیس شد. برای این که تمامی فرایندها و تشریفات گمرکی براساس که دوره در صحیح ترین حالت خود کار کند نیازمند سری قوانینی هستیم که به دست گمرک وضع میشوند و باید طبق اصول درست از آن ها پیروی کرد.
اصلیترین وظایف گمرک چیست؟
- نظارت بر قوانین واردات و صادرات کالا و رسیدگی به تخلفات
- صدور اسناد مرتبط و کنترل بر فرآیند حمل و نقل کالا
- اجرای قوانین مرتبط با بازارچه های مرزی
- نگهداری کالا
- نظارت بر کابوتاژ
- اعمال مقررات گمرکی درخصوص معافیتها و ممنوعیتها
- اخذ کلیه حقوق و عوارض گمرکی
- نظارت، جمع آوری، بررسی و انتشار آمار تجارت بین الملل
- کنترل فرآیند ترخیص کالا
- مدیریت اظهارنامههای وارداتی و صادراتی
- بیمه بین الملل
- ارائه زمینه انجام تشریفات گمرکی
- مدیریت ورود و خروج کالا
- تعیین ارزش و تعرفه کالا
- همکاری با سازمانهای خصوصی و ارگانهای دولتی مرتبط با صنعت بازرگانی
بیشتر بدانید:” تعرفه گمرکی چیست؟ تعیین عوارض گمرکی و نحوه پرداخت آن “
آیا از ماده 103 قانون گمرکی اطلاع دارید؟
ماده 103 قوانین گمرکی به تحلیل موارد قانونی واردات در کشور میپردازد و بر همین اساس میگوید که تمامی وسایل نقلیه آبی پس از ورود به کشور موظف هستند در قسمت های مجاز پهلو بگیرند. اسکله ها و لنگرگاه هایی که برای پهلو گرفتن آن ها تعریف شده اند کم نیستند بنابراین بعد از کناره گیری در محل صحیح باید به تشریفات گمرکی مربوطه بپردازند. از طرفی دیگر این قانون در خصوص وسیله نقلیه هوای یا هواپیما دستور داده که تمامی آن چه پر و چه خالی تنها در باندهای مجاز، اجازه نشستن دارند. همچنین با وجود دو تبصره مهم که میگویند مسئولیت تعیین کلیه راه های مجاز مانند اسکله ها و فرودگاه ها برعهده وزارت کشور است. مهمترین اجزای گروه به شرح ذیل هستند:
- نماینده وزارت امور خارجه
- وزارت اطلاعات
- وزارت راه و شهر سازی
- وزارت صنعت، معدن و تجارت
- معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری
سخن آخر
همانطور که اداره گمرک برای تمامی مراحل خود و فرایندها دارای تشریفات گمرکی میباشد درصورت نقض قانون فرد متحمل جریمه میشود. در برخی موارد که نقض قوانین علاوه بر خسارت به فرد باعث زیان دولت شود. باید تمامی آن ها را جبران کند. در نظر داشته باشید گروه تجاری آربی با داشتن سابقه بالا و آشنایی با تمامی پیچیدگی های گمرکی میتواند شما را تا پایان مراحل آن بدون رویداد تخلفات گمرکی یاری دهد. برای ارتباط با آربی تنها کافی است با آن تماس حاصل فرمایید.