صادرات از دیگر فعالیت های مهم هرکشوری محسوب میشود از این رو برای توسعه اقتصادی از گذشته تا به حال وجود صادرات از فعالیت های مهم به شمار میرود. طبق نظرات کارشناسان، صادرات باعث پیشرفت اقتصادی کشور است و همه کشورها برای انجام آن همواره در تلاش هستند. صادرات کالا از گمرک یکی از فرایندهای دشوار است که به آگاهی و اطلاعات کافی توسط افراد مجرب نیاز دارد که بتوانند به مشتریان در این زمینه پاسخگو باشند. این فعالیت دارای قوانین و شرایط مخصوص به خود است که برای انجام آن باید از تمامی مراحل آن گذشت. گروه تجاری آربی با سابقه درخشان همواره بهترین ها را در عرصه صادرات کالا گمرک در نظر دارد. برای مطالب بیشتر با ما همراه باشید.
صادرات کالا | شرایط، مراحل و هزینه خدمات صادرات انواع کالا
صادرات چیست؟
انتقال کالا یا ارسال آن از مبدا کشور تا مقصد کشوری دیگر را صادرات میگویند. بنابراین می توان گفت صادرات کالا به معنی خروج کالای موردنظر کشور به محدوده کشور دیگری همراه با قوانین مربوطه میباشد. صادرات برای کسب درآمد ارزی بسیار مفید است و باعث ارتباط بین کشورها و تعامل و انتقال کالاهای موردنیاز دو طرف میشود.
صادر کننده کیست؟
به شخصی که دارای کارت بازرگانی یا مجوز وزارت بازرگانی باشد چه به صورت حقیقی با حقوقی صادرکننده می گویند و میتواند به صورت رسمی و قانونی کالاها را به کشورهای موردنظر صادر کند.
کالاهای صادراتی به چند دسته تقسیم میشوند؟
- کالاهای مجاز: این کالاها با رعایت تمامی قوانین و ضوابط صادرات کالا انجام میشود که نیاز به کسب مجوز ندارد.
- کالاهای مشروط: برای این کالاها دریافت و اخذ مجوز ضروری است و بعد از موافقت وزرات خانه، میتوانند اقدامات مربوط برای صادرات کالا را انجام دهند.
- کالاهای ممنوع الصدور: برخی از کالاهها به علت داشتن شرایط خاص یا سازگار نبودن با کشورهای دیگر ممنوع اعلام میشود.
از اطلاعات تنظیم اظهارنامه کالای صادراتی آگاه باشید!
- مشخصات خريدار
- مشخصات محموله، مانند بستهها، نوع بسته، مقدار، علامت، وزن خالص و ناخالص
- نام گمرك محل تسليم اظهارنامه و شماره و مشخصات ثبت اظهارنامه در دفتر گمرک
- مشخصات كالا مانند نوع، تعرفه گمرکی، وزن، تعداد، مقدار و ارزش صادراتی طبق مدارک ارائه شده
- كشور مبدا
- كشور مقصد
- مشخصات صادركننده كالا
- شرايط معامله طبق قرارداد
- مشخصات اظهاركننده كالا
- مشخصات وسيله حمل در مبدا بارگيری
اسناد و مدارک لازم برای صادرات کالا
1. دریافت کارت بازرگانی معتبر به نام صادر کننده.
2. دریافت مجوز صدور
3. اخذ گواهی بهداشت و قرنطینه
4. گواهی استاندارد
5. داشتن شناسنامه فرش برای افرادی که صادرات فرش دارند.
6. گواهی انرژی اتمی که به این مجوزها، گواهیهای مرسوم نیز گفته میشود .
7. تهیه Packing List
تعرفه های صادرات کالا را بدانید!
1. تعرفه مرکب: به ترکیب تعرفه ارزشی و ثابت که مربوط به عوارض میشود میگویند.
2. تعرفه ثابت: نحوه صادرات این بخش طبق وزن کالا میباشد.
3. تعرفه ارزشی: در این قسمت کالا طبق ارزش و هزینه ای که دارد باید مبلغ آن را پرداخت کنید.
صفر تا صد مراحل صادرات کالا
در ابتدا فراهم کردن زیرساخت های لازم مانند کارت های دیجیتالی و کاتالوگ نیاز است و بعد از آن اخذ مجوزهای مربوطه برای صادرات کالا اعم از (اخذ مجوز استاندارد، اخذ استانداردها و مجوزهای مورد نیاز داخلی جهت صدور مجوز صادرات مثل کارت بازرگانی، تهیه آنالیز قابل قبول و دیتاشیت و تست ریپورتهای لازم جهت معرفی و پرزنت محصول در سطح جهانی) میباشد. بعد اط طی شدن دو مرحله قبلی نوبت به انجام تحقیقات درباره بازار صادراتی در جهت تشخیص و شناسایی کشور موردنظر میشود. از این رو تحلیل و بررسی قیمت فروش، شرایط کالا و رقبای حاظر بسیار مهم است. همچنین باید توجه داشت که باید توانایی تامین و هم سطح سازی کیفیت با کشور هدف وجود داشته باشد و بهره وری محصول انجام گیرد. در آخر ثبت برند جهانی و انجام بازاریابی های جهانی و ایجاد زیرساخت های انتقال ارز و تهیه اسناد مربوط به مشخصات کالا نظیر حمل کالا، تشریفات گمرکی و خروج کالاها از مرزهای کشور نیاز است. علاوه بر تمامی موارد بالا، موارد دیگری نیز جز مراحل صادرات قرار میگیرند:
- کسب مجوز صادرات
- تعیین قیمت صادراتی توسط کمیسیون نرخ گذاری
- صدور پروفرما یا پیش فاکتور
- تهیه، تدارک و بسته بندی
- دریافت گواهی بازرسی کالا
- صدور فاکتور و اخذ گواهی مبدا
- عقد قرارداد حمل و بیمه
- اظهار کالا به گمرک
- ارسال کالا
- دریافت واریز نامه
انواع صادرات کالا از گمرگ چگونه دسته بندی میشوند؟
صادرات به بخش های گوناگونی تقسیم میشود که به شرح ذیل است:
صادرات مسقتیم
شرکت هایی که بتوانند هزینه اداره های سازمان صادراتی را خود برعهده بگیرند از این روش استفاده می کنند به این منظور که وقتی صادرات فروشندگان افزایش پیدا میکند دیگر خود مسئولیت هزینه ادارات را قبول میکنند. بنابراین شرکت هایی که توسط خریداران خارجی تشویق میشوند از روش صادرات مستقیم استفاده مینمایند. و فعالیت هایی اعم از تعیین ظرفیت بازار، یافتن خریدار، تعیین کانالهای توزیع و انجام امور صادرات مانند آماده کردن اسناد و مدارک، اقدامات مربوط به حمل و بیمه محموله انجام میدهند. همچنین صادرات مستقیم دارای زیر مجموعه هایی میباشد:
1. نمایندگان صادراتی: این نمایندگان میتوانند یک توزیع کننده یا تولیدکننده باشند. به همین خاطر واسطه کالایی را از کشور فروشنده خریداری میکند و در قبال آن کارمزد دریافت میکند.
2. نمایندگان فروش سیار: شرکت مربوطه طبق زمان های خاصی میتواند نمایندگان خود را به کشور موردنظر برای فعالیت های بازرگانی بفرستد.
3. شعبه فروش در خارج: یک گروه تجاری معتبر میتواند این امکان را به تولیدکننده خود دهد که در بازار خارجی حضور بیشتری داشته باشد و برنامه هایش بهتر کنترل شوند.. این دفتر تمامی مسئولیت فروش و توزیع را به عهده میگیرد.
4. بخش صادرات در داخل کشور: مدیر فروش دارای چندین دستیار برای کارهای مربوطه صادرات دارد که با کمک آن ها تمامی امورات و فعالیت های ضروری را انجام میدهد.
5. بازاریابی رایگان: درآمد این کار توسط فروش انحصاری و حق العمل به دست میآید. که بیشتر توسط آمریکایی ها و شرکت های بسیار بزرگ فراملیتی انجام میگیرد.
6.سفارش پستی: در اغلب مواقع برخی از شرکت ها برای فروش محصولات خود از پست کمک میگیرند. روند کار به این صورت است که خریدار فرم مربوط به محصول را که از راه پست به دست آورده است، تکمیل نموده و همراه با فرم فیش واریز پول به مقصد شرکت ارسال مینماید.
صادرات غیرمستقیم
این صادرات بین شرکت هایی که تازه شروع به صادرات کرده اند انجام میشود. دارای ریسک کمتری است و نیاز به فروشندگان یا نمایندگان خارجی ندارد و افراد می توانند با سرمایه کم از این مورد بهره ببرند. زیرمجموعه های صادرات غیر مستقیم به شرح زیر است:
1. شرکت های تجاری: این شرکت ها کالاهای موردنظر خود را خریداری می کنند و به بازارهای موردنظر خود ارسال میکنند. از مهم ترین های این شرکت ها میتوان از شرکت های ژاپنی یاد کرد. با این حال دارای ثبات کمتری نسبت به سایر صادرات است.
2. شرکت های مدیریت صادرات: این شرکت دارای واسطه ای است که موافقت میکند در قبال دریافت وجهی کلیه مراحل مربوط به صادرات مانند تبلیغات، حمل نقل و تخفیفات غیره را برای شرکت ها انجام دهد.
3. سازمان های تعاونی صادرات: این سازمان تعاونی صادرات تمامی فعالیت های صادراتی را به نمایندگی از سمت تولیدکنندگان به بعهده میگیرد و انجام میدهد.
صادرات موقت
برخی از کالاها که به عنوان موقت به خارج از کشور ارسال میشوند و بعد از آن اعاده میگردند صادرات موقت نامیده میشوند.
صادرات قطعی
ارسال کالا و خروج آن از کشور به ورود به کشور دیگری به منظور فروش و مصرف آن صادرات قطعی میگویند که از پرداخت حقوق گمرکی، مالیات و عوارض و سودهای بازرگانی معاف است اما از هزینه های گمرکی برخوردار میباشد.
هزینه های صادرات کالا از گمرک
شرکت ها باید از تمامی اطلاعات به خصوص هزینه ها آگاه باشند. هزینه های گمرکی مشمول باربری، انبارداری، تخلیه بار، هزینه آزمایشگاه، خدمات بدرقه میباشد. از موارد مهم و تاثیرگذار در هزینه های صادرات، میتوان به مالیات (شامل 4درصد ارزش افزوده برای تمامی کالاها و 4درصد نیز برای کالاهای فرهنگی به نسبت حجم و نوع کالا) و هزینه اجناس صادراتی (حمل و نقل، بسته بندی، آزمایش) اشاره کرد.
مزایای صادرات کالا برای شرکت ها:
در نهایت، شرکت هایی که به بازارهای خارجی صادرات می کنند، دانش و تجربه جدیدی به دست می آورند که ممکن است امکان کشف فناوری های جدید، شیوه های بازاریابی و بینش رقبای خارجی را فراهم کند.
موانع تجاری و سایر محدودیت ها:
نمونه صادرات کالا در دنیای واقعی:
خدمات صادراتی شرکت آربی:
- بازاریابی صادراتی
- عقد قرارداد فروش بین المللی
- صادرات به کشورهای تحریمی (بسته بندی و صادرات مجدد)
کشورهای حوزه فعالیت آربی در زمینه صادرات:
- ترکیه
- چین
- آلمان
- ایتالیا
- CIS
- هند
- امارات متحده عربی(دبی)
- قطر
- عمان
- کشورهای اتحادیه اروپا
این کالا به صورت عام صادر میشود و به مجوز نیازی ندارد. می توان از طریق بازارچه ها مجوز آن را کسب کرد.
جوایز صادراتی اغلب از وظایف کمیسیون مربوطه مستقر در مرکز توسعه صادرات ایران می باشد.
تعیین ارزش کالا های صادراتی هم چنین ارزش افزوده کالای صادراتی به عهده کمیته دائمی نرخ گذاری کالا های صادراتی مستقر در مرکز توسعه صادرات ایران می باشد.