در روند عملیات گمرکی بسیاری از اسناد ضروری هستند که در طی مراحل باید ارائه و اخذ شوند. یکی از اسنادی که در هر معامله تجاری توسط فرد فروشنده صادر میگردد پروفرما است. این سند باعث ارتباط بین دو طرف معالمه میشود. بنابران پروفرما برای شخص خریدار ارسال میشود تا بتواند اطلاعاتی مانند نحوه پرداخت، نحوه انتقال، مقدار، نام، قیمت، شرکت سازنده کالا بررسی کند. همچنین پیش فاکتور در قسمت های مهم بازرگانی اعم از ثبت سفارش کالا، ترخیص کالا، خرید سهم از سیستمهای بانکی ضرورت دارد. برای اطلاعات بیشتر از این سند مهم با گروه تجاری آربی همراه باشید.
پروفرما یا پیش فاکتور چیست؟
پروفرما اولین سندی است که توسط فروشنده صدور میگردد که دارای اطلاعات دقیق و مشخصی از کالاها میباشد. پیش فاکتور دارای مشخصاتی عبارتند از شامل مبدا کالا، قیمت واحد کالا و قیمت کل، نام و نشانی فروشنده و خریدار، تعداد کالا، شرایط پرداخت، زمان تحویل کالا، نوع، مقدار، مدت اعتبار پروفرما، است.
بشت
بیشتر بدانید : ” تعرفه گمرکی چیست؟ تعیین عوارض گمرکی و نحوه پرداخت آن “
دو مشخصه مهم در پروفرما
validity: به معنای انقضای پروفرما است که نشان میدهد تا چه تاریخی اعتبار دارد.
Origin: این مشخصه نشان دهنده کشور تولیدکننده کالا است.
پروفرما چگونه تهیه میشود؟
برای تهیه پروفرما اطلاعاتی نظیر موارد زیر نیاز است:
- قیمت (unit price and total amount for each item)
- مبدا کالا (origin of the material)
- حمل و نقل (shipment)
- مدت اعتبار پروفرما (period of validity)
- زمان تحویل کالا (date of delivery)
- نحوه حمل (shipping specification)
- بازرسی (test,inspection)
- شرایط پرداخت (terms of payment)
بیشتر بدانید: ” حق العمل کار گمرک و نقش اساسی آن در ترخیص کالا “
نحوه صدور پروفرما (proforma invoice)
برای این که بتوانید یک مذاکره ایمن داشته باشید باید از تمامی اصطلاحات درج شده در پروفرما آگاهی داشته باشید. بنابراین بعد از انجام مکاتبات و نهایی شدن معالمه این پیش فاکتور برای شما صادر میگردد. همانطور که قبل گفته شد پروفرما اولین سندی است که برای معالمه های گمرکی باید وجود داشته باشد. در ادامه به نحوه صدور و اخذ آن میپردازیم:
- بنا به درخواست خریدار پیش فاکتور توسط فروشنده برای خریدار صادر می گردد.
- در پروفرما باید تمامی شرایط اعم از شماره و تاریخ پرفورما در واقع تاریخ صدور پروفرما توسط فروشنده، نام و آدرس کامل فروشنده، نام و آدرس کامل خریدار، مشخصات کامل کالا شرح کیفی و کمی و تعداد و مقدار و وزن خالص و ناخالص ذکر گردد.
- ذکر شماره تعرفه گمرکی کالا
- مبلغ پروفرما با ذکر نوع ارز، تفکیک قیمت خالص کالا ،قیمت بسته بندی، ابعاد و قیمت حمل کالا
- نحوه خرید طبق اینکوترمز (EXW,FCA,FAS,FOB,CFR,CIF)
- مبدا و مقصد نهایی کالا ذکر کشور و شهر و بندر
- زمان تحویل کالا و تعیین تکلیف راجع به حمل به دفعات PARTIAL SHIPMENT
- وسیله حمل کالا، تعیین تکلیف راجع به انتقال کالا از وسیله ای به وسیله دیگر
- نحوه پرداخت وجه کالا حواله،برات،اعتبار اسنادی TERMS OF PAYMENT
- مسائل مربوط به بازرسی بین المللی کالا یا توضیح در مورد محدوده زمانی و موضوع بازرسی کالا در مبدا حمل و تعیین تکلیف در مورد هزینه
- کشور سازنده کالا COUNTRY OF ORIGIN
- مهلت اعتبار پروفرم VALIDITY OF PROFORMA
- مسئله آموزش و یا خدمات پس از فروش
- توافق بر سر تضمینات ریالی مانند ضمانت نامه حسن انجام کار و قید مبلغ مربوطه
- اسناد مورد درخواست خریدار و کواهی های لازم مانند لیست بسته بندی و شرایط گواهی مبدا
- تصریح در مورد هزینه تخلیه کالا
- در آخر باید پروفرما توسط یکی از مدیران مهر شود.
مندرجات مهم در پروفرما
1. نام کالا: نام و توصیف کالا از موارد مهم دیگری است که باید در پیش فاکتور باشد. وجود اسم به منظور ارزیابی در گمرک برای ترخیص کالا، شناسایی آن و طبقه بندی بسیار حائز اهمیت است. از طرفی دیگر محصولات دارای کد 8 رقمی کالا هستند که در این سند ذکر میگردد. اگر علاقه به خرید کالای خارجی دارید! گروه تجاری آربی با تهیه لیست کالاهای مرغوب و واردات کالا از منابع موثق شما را به سمت بهترین کیفیت و پایین ترین هزینه سوق میدهد و شما را در اخذ پروفرما یاری می کند.
2. مقدار کالا: اندازه و تعداد کالا و قیمت آن بستگی به میزان خرید آن محصول است بنابراین با ذکر این قسمت در پروفرما قیمت و شرایط تعیین شده نظیر واحد شمارش کالا، وزن، تعداد و حجم کالا به طور کامل مشخص شود.
3. مدت زمان اعتبار: این سند توسط فروشنده با قیمت و هزینه مشخص باعث میشود که خریدار از شرایط آن آگاه باشد. مدت زمان اعتبار به منظور میزان زمانی استکه خریدار میتواند به فروشنده مراجعه کند. مدت زمان اعتبار پروفرما از مهم ترین بخش های اعتباری این سند است که حتما باید در آن ذکر گردد.
4. قیمت کالا: از مهم ترین بخش ها که جز مراحل اولیه میباشد قیمت کالا است. تعیین قیمت براساس شرایط و مقدار کالا است که در معامله به آن رسیدگی میشود. قیمت ها به دو صورت قیمت واحد و قیمت کل تقسیم بندی میشوند و اگر پروفرما دارای چندین کالا باشد قیمت واحد برای آن به ازای هر قلم در نظر گرفته میشود و بعد از آن با ضرب قیمت واحد در تعداد کالا میزان قیمت کل آن محاسبه میشود.
5. مشخصات نوع حمل و نقل کالا: حمل و نقل به روش های دریایی، هوایی و زمینی انجام میشود و میزان هزینه های آن ها با هم بسیار متفاوت است از این رو ذکر نحوه حمل و نقل و وسیله مورد استفاده آن ضروری است.
6. کشور و کارخانه سازنده: در برخی موارد ممکن است کالای مربوطه از واسطه خریداری شود یا توسط شرکت های چند ملیتی ساخته شده باشد به همین خاطر درج کشور مبدا و طرف معامله به صورت جداگانه در در پیش فاکتور الزامی است.
7. نحوه پرداخت: طرز پرداخت هزینه به شیوه هایی نظیر شیوه حساب، خرید نسیه، خرید با استفاده بدون تعهد، پیش پرداخت و خرید با گشایش اعتبار سند تقسیم میشود که اطلاعاتی مانند شرکت فروشنده، نام شرکت خریدار، تاریخ پروفرما و اطلاعات بانکی در پیش فاکتور درج شده است.
کاربردهای پروفرما
- ارائه به سازمانهای مختلف و انجام امور گمرکی نظیر ترخیص کالا
- ارائه پروفرما به بانک جهت دریافت تسهیلات ارزی و انتقال وجه
- ارائه به سازمان تخصصی مربوطه برای دریافت مجوزهای ضروری ترخیص کالا
- انجام ثبت سفارش کالا در سامانه تجارت
سوالات متداول
1. صادرکننده پروفرما کیست؟
این سند توسط فروشنده صادر میگردد و در معامله بین دو شخص برای خریدار ارسال میشود.
2. استفاده از performa invoice چه ضرورتی دارد؟
ضرورت این سند در جهت خرید سهم از بانک ها، انجام مراحل ترخیص کالا از گمرک و گشایش سند اعتباری و همچنین ثبت سفارش کالا است.
3. چه زمانی میتوان اقدام به خرید نهایی کالای خارجی کرد؟
بعد از این که تمامی توافقات انجام شد، با ارسال سند به سازمان صمت و تاییدیه نهایی مراحل پروفرما تکمیل میشود.