منظور از کالای متروکه و علت متروکه شدن آن چیست؟

منظور از کالای متروکه و علت متروکه شدن آن چیست؟

اگر شما کسی هستید که به تازگی تجارت خود را آغاز کرده اید باید با اصطلاح کالای متروکه آشنا شوید تا نسبت به آن برای تصمیمات و برنامه‌ریزی های تجارت خود اقدام کنید. این مورد جز موارد مهمی است که پرداختن به آن الزامی است و نیاز به دید وسیع دارد. کالای متروکه یکی از هزاران اصطلاحی است که در بخش تجارت های بین المللی به کار می‌رود و در عرصه صادرات و واردات بسیار پرکاربرد است از این رو تاجران و بازرگانان باید اطلاعات خود را در این زمینه بالا ببرند. همواره به دلیل کمبود امکانات و نیروی کافی، واردات کالا از ضروری ترین اقدامات کشورها حساب می‌آید. که نقش به سزایی در رشد و رونق اقتصادی ایجاد می‌کند. برای اطلاعات بیشتر با گروه تجاری آربی همراه باشید.

کالای متروکه چیست؟

بعد از واردات کالا، کالاها در انبارهای گمرک نگهداری می‌شوند تا بعد از ترخیص به دست صاحبان خود برسند. به آزادسازی کالاها از گمرک، ترخیص کالا گفته می‌شود که این فرایند دارای مراحل فراوان و پیچیده ای است که تنها فرد آگاه و متخصص می‌تواند آن را به خوبی به پایان رساند. ترخیص کار گمرک یکی از افرادی است که به عنوان نماینده از سمت شرکت تجاری استخدام می‌شود و کالای شما را در اسرع وقت با کمترین هزینه تحویل می‌دهد. در این مدت زمان گاهی کالاها بیش از حد مجاز در انبارها می‌مانند و ترخیص نمی‌شوند، به همین خاطر آن ها را به عنوان کالای متروکه معرفی می‌کنند. چنانچه صاحب کالا پس از 4 ماه برای آزادسازی کالای خود به گمرک مراجعه نکند آن کالا متروکه است و توسط گمرک ضبط خواهد شد و به فروش می‌رسد. برای جلوگیری از این روند می‌توانید به گمرک بروید و مدت زمان نگهداری کالا را تمدید کنید. برای کالاهای زمینی و دریایی مدت 4 ماه و کالاهای هوایی دو ماه در نظر گرفته شده است.

از دلایل متروکه شدن کالاهای وارداتی آگاه باشید!

 

دلایل متروکه شدن کالاهای وارداتی

  1. پس از واردات کالا، چنانچه کالا بیشتر از مدت زمان تعیین شده در گمرک نگهداری شود به عنوان کالای متروکه معرفی می‌شود.
  2. مراجعه نکردن صاحب کالا به گمرک
  3. عدم انجام تشریفات لازم مانند ترخیص کالا
  4. ارائه ندادن مدارک و اسناد لازم
  5. کمبود نقدینگی صاحب کالا برای پرداخت هزینه‌های ترخیص
  6. عدم تایید بهداشت و استاندارد

بیشتر بدانید : ” حق العمل کار گمرک و نقش اساسی آن در ترخیص کالا

کالای متروکه چگونه به فروش می‌رسد؟

 

کالای متروکه چگونه به فروش می‌رسد؟

همانطور که قبل گفته شد، پس از گذشت 4 ماه اگر صاحب کالا برای ترخیص کالا اقدام نکند آن کالا متروکه اعلام می‌شود و توسط گمرک ضبط و به فروش می‌رسد. تمامی هزینه های دریافتی از فروش کالا تنها به گمرک تعلق نمی‌گیرد به همین خاطر بعد از کسر مواردی مانند هزینه های نگهداری کالا، فروش آن، حق بیمه، حمل و نقل، مبلغ باقی مانده را به صاحب کالا تحویل می‌دهد. همچنین صاحب کالا تا مدت زمان دو سال فرصت دارد که تمامی اسناد لازم را برای اثبات مالکیت خود ارائه دهد تا مبلغ باقی مانده را از کالای متروکه خود دریافت کند. فروش محموله متروکه توسط سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی انجام می‌گیرد. بار متروکه میتواند از سه راه به فروش برسد:

  • مزایده کتبی بار
  • حراج کالا
  • خرده فروشی بار

بیشتر بدانید: ” تعرفه گمرکی چیست؟ تعیین عوارض گمرکی و نحوه پرداخت آن

حاصل فروش کالای متروکه توسط گمرک

در ابتدا حق الزحمه کارشناسی و فروش تملیکی کسر می‌گردد و بعد از آن تمامی بدهی های صاحب کالا به گمرک اعم از حقوق ورودی، هزینه‌های گمرکی، عوارض حمل داخلی کسر می شود .همچنین مبلغی که از فروش باقی می‌ماند باید به حساب صاحب کالا واریز شود از این رو به مدت دو سال صاحب کالا فرصت دارد با ارائه مدارک برای دریافت آن به گمرک مراجعه کند در غیر این صورت به خزانه دولت واریز می‌شود.

استعلام هزینه انبارداری کالای متروکه

 

استعلام هزینه انبارداری کالای متروکه

 

سازمان مربوطه که با نام جمع آوری و فروش اموال تملیکی شناخته می‌شود تنها می‌تواند تا 5 ماه هزینه انبارداری را تامین کند. بنابراین اگر تحویل کالا تا 6 ماه پس از نگهداری آن به پایان نرسد، سازمان جمع آوری خود باید دست به کار شود و هزینه‌ها را تقبل کند و بعد از فروش محصول می‌تواند هزینه خود را کسر کند. برای دریافت مشاوره رایگان و اطلاع از هزینه های گمرک و مدت زمان نگهداری دقیق کالاها می‌توانید از گروه تجاری آربی کمک بگیرید.

مراحل جلوگیری از متروکه شدن کالا

  • صاحب کالا باید یک ماه پس از نگهداری کالا در گمرک برای ترخیص آن اقدام کند.
  • گمرک اظهار نظری راجع به کالا نداشته باشد.

 

سخن پایانی

واردات کالا یکی از بخش هایی است که تمامی کشورها برای رشد و رونق اقتصادی خود به آن توجه ویژه دارند. این فرایند باعث شده تا کشورها بتوانند با تامین نیازهای جامعه خود بخش عمده ای از مشکلات و کمبودات را برطرف کنند. در برخی از موارد کشور مربوطه نیروی کافی و تجهیزات مناسب برای تولید محصول مورد نظر را ندارد از این رو با وارد کردن آن به کشور تا حد بسیار زیادی نیازهای جامعه را برطرف خواهد کرد. در نظر داشته باشید بعد از واردات کالا نوبت به ترخیص آن می‌رسد که بعد از آزادسازی کالا به صاحب خود تحویل داده می‌شود. با این حال در برخی موارد صاحبان کالا برای دریافت محموله خود اقدام نمی‌کنند و کالا مدت زمان زیادی در انبار گمرک باقی می‌ماند. از این پس گمرک برای آن تصمیم می‌گیرد و بعد از ضبط آن و گذشت مدت زمان تعیین شده به عنوان فرصت برای صاحب کالا می‌تواند محموله را بفروشد و حق الزحمه خود را از آن کسر و باقی مانده را به صاحب کالا تحویل دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

۰۲۱۸۷۷۰۰۷۶۲